Udsmykningen MAGNETIC FIELDS

i undervisningsbygning 44 på Teknisk Fakultet, SDU, Odense. Billedkunstner Lise Nørholm.

 

magneticfieldsillu
 

MAGNETIC FIELDS er et bygningsintegreret værk, der følger den gennemgående diagonale symmetri i huset. Og det er et tekstbaseret værk, der tager udgangspunkt i forskelligt undervisningsmateriale fra Teknisk Fakultet. Udsmykningen består af direkte bemaling på 2 store betonvægge i atrium, fritliggende gennem fire etager og på fire mindre vægge i mødenicher ved gavle. I atrium er monteret 10 indrammede værker direkte på betonvæggene, der interagerer med det malede. På glasvægge ind til undervisningsrum og på glasværn på trapper i gavle ses i alt 36 digitaltrykte ”rosetter”.

Bygningen fungerer som forbindelsesled mellem Teknisk Fakultet og resten af campus. Den daglige trafik gennem huset og det store atrium med trapper og krydsende gange kan i overført betydning ses som ét stort magnetisk felt. Feltets mange vandrette linjer er rent visuelt monteret på en sort malet ”stav”, der går omkring hjørner i gange og nicher - og synes således at være hæftet på huset, næsten som en funktion i 3d. Rosetterne på glas bliver til en form for punktnedslag i det magnetiske felt og kan ses af de forbipasserende udefra eller indefra undervisningsrum.

Udsmykningens mange ord henviser selvfølgelig til undervisningsbygningens kommunikative og formidlingsmæssige funktion. Ordmaterialet er hentet fra bl.a. Fysik, Elektronik og IT. Det er udsagn som ”fluids at rest”, ”tiny family, mega family”, ”rigid body” og ”view all solutions here”. Fragmenter taget ud af en helhed for hér at blive til mere alment, socialt eller mellem-menneskeligt stof. Titlen MAGNETIC FIELDS står skrevet i atrium lige ved gangbroen fra selve TEK og har dermed en central plads. Mødenicherne har lignende motiver med opmuntrende udsagn som ”the key idea” og ”ideal gas”.

Med ønske om at lave et mere detaljeret greb er der monteret indrammede værker på den malede betonvæg. Værkerne er gouache på grundet papir, udformet på eget værksted - gul på vestvendt væg mod campus og blå på østvendt væg mod TEK. Værkerne inviterer til at stoppe op og nærlæse; igen med fagrelateret stof som f.eks. ”radio active dating” og ”interrupt priority” - sidstnævnte fungerer som vejviser til kantinen - i begge retninger - med teksten ”interrupt priority CANTINA”. Den blå og gule farve ses også som vægmaling i trapperummene i gavlene.

Rosetterne på glas er genkendelige symboler og illustrationer fra undervisningen. Den karakteristiske takkede kant kan opfattes som rundsave, tandhjul eller biologiske vækster. Jeg har tilføjet billedet ”117” og ”A B” (som i ”for 117. gang” og som i ”har man sagt A, må man også sige B”) med overvejende tanke på den gentagelse og konsekvens, det er ”at studere” og på de vilkår, de studerende arbejder under.

Lise Nørholm 2016

 

MAGNETICFIELDS


Se flere fotos under Projects

 

x

LISE NØRHOLM
item7
PROJECTS
STUDIO
NEWS
NEWS
WORKS
WALLS
PROJECTSSTUDIONEWSINFOWORKS WALLS